Home Page
Wellness Integration and Smart Education For Understanding and Prevention Wıse-Up

Wellness Integration and Smart Education for Understanding and Prevention - WISE-UP

WISE-UP Project Summary

Program Type ERASMUS-EDU-2024-POL-EXP-DIGITAL
Project Title Wellness Integration and Smart Education for Understanding and Prevention - WISE-UP
Project Title (Turkish) Anlama ve Önleme için Sağlıklı Yaşam Entegrasyonu ve Akıllı Eğitim
Project Number 101196078
Project Executor European Education and Culture Executive Agency
Project Duration 36 Months
Application Year 2024
Start Date 01.03.2025
End Date 29.02.2028
Total Project Budget 902,669.00 Euro
Sakarya University Budget Share 68,617.00 Euro
Project Coordinator TIBER UMBRIA COMETT EDUCATION PROGRAMME (TUCEP) - ITALY
Project Partners
  1. Associazione Zen in the City
  2. ASSOCIAZIONE MINDFULNESS PROJECT
  3. ASSOCIATION MEDITATION LAIQUE POUR L'EDUCATION
  4. AKIJU - ACHTSAMKEIT FUR KINDER UND JUGENDLICHE E.V.
  5. ONE BREATH MINDFULNESS CENTER E.E.
  6. RED EUROPEA LOS JOVENES IMPORTAN AHORA
  7. IB Mitte gGmbH fur Bildung und Soziale Dienste - Niederlassung Sachsen
  8. PERIFEREIAKI DIEFTHYNSI PROTOVATHMIAS & DEFTEROVATHMIAS EKPAIDEFSIS THESSALIAS
  9. İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
  10. Sakarya Üniversitesi
  11. DIGIVIS SRL SIMPLIFICATA
Institution Share -
Project English Abstract

The WISE-UP Project addresses the contemporary challenges faced by Europe's youngsters in the digital age, with a unique emphasis on the mainstream of preventative health benefits of mindfulness practices. This initiative seeks to empower learners and teachers with tools to help them manage digital stressors, using mindfulness as a methodology to be mainstreamed into the educational CV.

WISE-UP will help students to become active participants in the building of their digital well-being, encouraging them to understand the underpinnings of their digital stress and to engage in creating mindful solutions through a balanced, non violent approach. Through interactive workshops the project aims at the development of a participatory environment where students learn to better manage their digital habits using mindfulness techniques to mitigate adverse effects. The final goal is to promote a culture of emotional balance in order to effectively promote digital well-being in the education institutions.

Key objectives include:

  1. Utilising a specialised questionnaire to engage students in self-reflection about digital usage and its impact on their well-being, emphasising mindfulness as a tool for increasing digital well-being.
  2. Crafting a methodology that equips teachers to introduce mindfulness in classrooms inspiring students to contribute actively to the building of a healthier digital lifestyle and environment, in order to develop a learning environment where social and emotional competences are intertwined and become part of the educational curricula.
  3. Creating a user-friendly app with educational materials on mindfulness, tailored specifically for teachers and made available to educators across Europe in seven languages. This will be a key resource to integrate mindfulness practices mainstreaming it. The product will be made available through the relevant networks and forums (i.e SALTO; E-Twinning etc.).
  4. The project underscores the significance of mindfulness in warding off future health challenges supporting the youngsters in the development of non conflictual, peaceful and mutually respectful communication. WISE- UP aspires to cultivate a generation that is both digitally savvy and health-conscious, equipped to thrive responsibly in an ever-evolving digital landscape contributing to its richness and diversity.
  5. The project will ensure that its methodology, results, relevant tools and materials will be shared with educational institutions (two of which are partners in this project), in order to promote the inclusion of the proposed methodology within the school curricula, thus accomplishing the objective of reaching and influencing both the schools, and the policy level through a specific campaign of exploitation of results. Materials and the app produced will be publicly available for download, and will be presented and promoted in relevant EU and national networks.
Project Turkish Abstract

WISE-UP Projesi, dijital çağda Avrupa gençlerinin karşılaştığı çağdaş zorlukları, farkındalık uygulamalarının önleyici sağlık yararlarının ana akımına benzersiz bir vurgu yaparak ele alıyor. Bu girişim, öğrencileri ve öğretmenleri, farkındalığı eğitim özgeçmişine ana akıma dahil edilecek bir metodoloji olarak kullanarak, dijital stres faktörlerini yönetmelerine yardımcı olacak araçlarla güçlendirmeyi amaçlıyor.

WISE-UP, öğrencilerin dijital refahlarının oluşturulmasında aktif katılımcılar olmalarına yardımcı olacak, dijital streslerinin temellerini anlamalarını ve dengeli, şiddet içermeyen bir yaklaşımla farkındalıklı çözümler üretmeye katılmalarını teşvik edecektir.

Proje, etkileşimli atölyeler aracılığıyla, öğrencilerin olumsuz etkileri azaltmak için farkındalık tekniklerini kullanarak dijital alışkanlıklarını daha iyi yönetmeyi öğrendikleri katılımcı bir ortamın geliştirilmesini amaçlamaktadır. Nihai hedef, eğitim kurumlarında dijital refahı etkili bir şekilde teşvik etmek için duygusal denge kültürünü teşvik etmektir.

Ana hedefler şunlardır:

  1. Öğrencilerin dijital kullanım ve bunun refahları üzerindeki etkisi hakkında kendi kendilerini sorgulamalarını sağlamak için özel bir anket kullanmak, dijital refahı artırmak için bir araç olarak farkındalığı vurgulamak.
  2. Öğretmenleri, öğrencileri daha sağlıklı bir dijital yaşam tarzı ve ortamı oluşturmaya aktif olarak katkıda bulunmaya teşvik ederek, sosyal ve duygusal yeterliliklerin iç içe geçtiği ve eğitim müfredatının bir parçası haline geldiği bir öğrenme ortamı geliştirmek için sınıflarda farkındalığı tanıtmak üzere donatan bir metodoloji oluşturmak.
  3. Özellikle öğretmenler için tasarlanmış ve Avrupa genelindeki eğitimcilere yedi dilde sunulan, farkındalık üzerine eğitim materyalleri içeren kullanıcı dostu bir uygulama oluşturmak. Bu, farkındalık uygulamalarını entegre etmek ve ana akıma sokmak için önemli bir kaynak olacaktır. Ürün, ilgili ağlar ve forumlar (yani SALTO; E-Twinning vb.) aracılığıyla sunulacaktır.
  4. Proje, gelecekteki sağlık sorunlarını önlemede farkındalığın önemini vurgulayarak, gençlerin çatışmasız, barışçıl ve karşılıklı saygılı iletişim geliştirmelerini desteklemektedir. WISE-UP, sürekli gelişen dijital ortamda sorumlulukla gelişmek ve zenginliğini ve çeşitliliğini artırmak için donanımlı, hem dijital olarak bilgili hem de sağlık bilincine sahip bir nesil yetiştirmeyi hedefliyor.
  5. Proje, önerilen metodolojinin okul müfredatına dahil edilmesini teşvik etmek için metodolojisinin, sonuçlarının, ilgili araçlarının ve materyallerinin eğitim kurumlarıyla (bunlardan ikisi bu projede ortaktır) paylaşılmasını sağlayacak ve böylece sonuçların belirli bir şekilde kullanılması kampanyası yoluyla hem okullara hem de politika düzeyine ulaşma ve onları etkileme amacına ulaşacaktır. Üretilen materyaller ve uygulama indirilmek üzere herkese açık olacak ve ilgili AB ve ulusal ağlarda sunulacak ve tanıtılacaktır.